Hünnap

Hünnap (Ziziphus zizyphus), cehrigiller (Rhamnaceae) ailesinden bahar aylarında hoş kokulu sarı renkli çiçekler açan, dikenli bir ağaç türüdür. Hünnap faydaları açısından birçok özelliği içermektedir.

Sert çekirdekli, iri zeytin biçiminde ve büyüklüğündedir. İlk başlarda yeşil iken olgunlaştıkça kırmızıya ve siyah-mor renge döner. En dış kabuğu derimsi ve ince, pulpası (yumuşak kısım) kopartıldığında elmadaki gibi sert ve beyaza yakındır. Ancak birkaç saat içinde sarılaşır ve yumuşar. Birkaç gün içinde kabuğu da buruşur. Pulpa tatlı lezzetlidir.

Bahçelerde yetiştirildiği gibi yabanî olarak da doğada bulunmakta.

Hünnapın Faydaları

Hünnap, oldukça dayanıklı olmasıyla bilinen hünnap ağacının meyvesidir. Hünnap meyvesi hakkında dünya genelinde çok sayıda araştırmalar yapılmıştır. Ortaya çıkan sonuçlar ise bu meyvenin tam bir sağlık kaynağı olduğu yönünde.

1- Kalorisi çok düşüktür. 100 gramında 79.1 kcal içerir. Üstelik besin değeri olarak %94 karbonhidrat, %6 protein içermektedir. Düşük kalorisi sebebiyle, diyet yapanların beslenme listesine ekleyebileceği bir ara öğün seçeneği olabilmektedir.

2- Ödem atıcı özelliği sayesinde ödeme sahip olan kişiler de tercih edebilir.

3- Enerji vermesi sebebiyle antrenman sonrasında veya tempolu bir günde tüketimi fayda sağlar. 

4- Meyve ve tohumları stresi azalttığına inanılan Çin ve Kore’de geleneksel Çin tıbbında ve geleneksel olarak mantar önleyici, antibakteriyel, ülser önleyici, iltihap önleyici, sakinleştirici, antispastik, antifertilite/doğum kontrolü, hipotansif ve antinefritik, kardiyotonik, antioksidan, bağışıklık uyarıcı ve yara iyileştirici özellikler için kullanılır.

5- Hünnap, Gan Cao ile birlikte Çin tıbbında diğer bitkileri uyumlaştırmak ve hafifletmek için kullanılmaktadır. Ayrıca yapraklarındaki bir bileşik olan Ziziphin tatlı tadı algılama yeteneğini bastırır.

6- Hünnap meyvesi ayrıca soğuk algınlığı ve gribi tedavi etmek için diğer bitkilerle birleştirilmektedir.

7- Meyvesi vitaminler, amino asitler gibi birçok farklı sağlıklı özellik içerir.

karaoklar organik ürünler çiftliği hünnap
karaoklar organik ürünler çiftliği hünnap

Arşivler

Kategoriler