Ege’nin kadim domates ürünü: NÂDEK

Demirci’de ev yapımı salçaya Nâdek derler eskiler. Kara Oklar çiftliğini kurduğumuzda kendi ev salçamızı yani Nâdek‘i yapabiliriz dedik. Teyzelerimizi dinledik, onların deneyiminden yararlandık.

Modern tekniklerle birleştirdik, denemeler yaptık. Dördüncü yılın sonunda iki yerli domatesin karışımından, adım adım geliştirdiğimiz geleneksel bir yöntemle şahane lezzeti yakaladık. Takipçilerimizden “Bu çocukluğumuzda yediğimiz salça” yorumları gelmeye başlayınca “Tamamdır dedik, başardık”.

Gıda mühendisleriyle çalışınca gördük ki Bakanlığın salça kriteri olarak belirlediği “Brix” oranına bizim yöntemimizle pişirerek ulaşmak, yalnızca domates ve çok az koyup başka hiçbir şey koymadığınızda oldukça zor. Bu sebeple de piyasada çok fazla kıvam arttırıcı (örneğin; nişasta) kullanan var. 2 kilo domatesten 1 kilo salça üretilene bile rastladık.

Oysa biz büyüklerimizin yöntemiyle 8 kilo domatesten 1 kilo salça üretiyoruz. Böyle bir şey yapıp adına salça diyeceğimize, adına salça demeyelim, Nâdek diyelim dedik. Bu yediğiniz brix oranı düşük:) o yüzden salça değil kesinlikle, Nâdek. Çok az tuz dışında, sadece domates.

Güvenle ve keyifle tüketirken ülkede belki de ilk defa kadın ve erkek işçilerin eşit günlük yevmiye aldığı, bini aşkın çocuğun eğitimlere katıldığı, iyi kalpli, dürüst bir çiftlikte üretildiğini bilin.

Kâr edebildiğimiz bir ürün değil ama üretmemiz gerektiğini biliyoruz. Açıldıktan sonra diğerlerine göre kesinlikle daha hızlı bozulur, açar açmaz üzerine biraz sızma zeytinyağı ekleyin.

Afiyet olsun, sevgiyle kalın.

Arşivler

Kategoriler